Week van de armoede 2023

Van 9 tot en met 13 oktober is het de Week van de Armoede. In Nederland leven volgens de Rijksoverheid 900.000 mensen in armoede, waaronder 221.000 kinderen. Het doel van het kabinet is dat in 2030 de helft minder mensen in armoede leeft dan in 2015. Het betreft een kwetsbare doelgroep, dus het is goed dat hiervoor aandacht is.  

Financiële zorgen

Stephanie Smouter is schuldhulpverlener bij Grip. Ze vertelt: “Mensen met financiële zorgen schamen zich vaak en maken het niet bespreekbaar. In de praktijk kom ik situaties tegen dat zelfs familie en vrienden niet op de hoogte zijn. Dit raakt mij en ik hoop oprecht dat het taboe dat hierop heerst verdwijnt. Dus voor iedereen: realiseer je dat dit een grote zorg is. Wellicht heb je iemand in je nabije omgeving die financiële zorgen heeft. Dit kun je eventueel herkennen aan: niet meer op verjaardagen komen, omdat er geen geld is voor een cadeau, veel stress en hoge mate van vermoeidheid, vaak ziek zijn en niet naar het werk gaan. Op de site staat meer informatie over Een ander helpen – Nibud.    

Verder zien we dat door de inflatie, de energiecrisis en de dure boodschappen, meer mensen financiële zorgen hebben. De afgelopen periode spreken we meer mensen die zich zorgen maken over de oplopende kosten. Het bedrag dat normaal maandelijks besteed kon worden aan levensonderhoud is steeds minder of men komt zelfs te kort. Dit heeft als gevolg dat mensen een keus moeten maken tussen het kopen van voeding of het betalen van een rekening. Als mensen hier lang mee doorlopen kan dit vergaande gevolgen hebben.  

Het bedrag dat normaal maandelijks besteed kon worden aan levensonderhoud is steeds minder of men komt zelfs te kort.

Grip is er voor werkgever en werknemer

Bij Grip Schuldhulpverlening zijn wij gespecialiseerd in schuldhulpverlening en budgetcoaching. Wij ondersteunen werkgevers waarbij wij hun werknemers de mogelijkheid bieden tot uitzicht op een gezondere financiële situatie. Ben je een werkgever en wil je weten wat we voor jouw medewerker kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.”