Begin 2024 goed! Breng meer overzicht en balans aan in je financiën

Heb je moeite om rond te komen? Je bent niet alleen! Momenteel hebben veel Nederlandse huishoudens het financieel moeilijk. Daarbij heeft een steeds groter deel van de Nederlanders die niet meer rond kunnen komen gewoon een betaalde baan. Je hoeft dus zeker niet arm of werkeloos te zijn om niet meer te kunnen rondkomen. Gedurende 2023 zijn er óók onder hogere inkomens steeds meer huishoudens in geldnood beland. In vijf jaar tijd is het aantal huishoudens met problematische schulden bijna verdubbeld tot ruim 726.000 (cijfers begin 2023). Daarnaast meldde Het Nationaal Fonds Kinderhulp een stijging van 20% in aanvragen. Eén op de acht aanvragers komt uit een huishouden met minstens één persoon in betaald werk.

Pas op de plaats

De start van een nieuw jaar is een mooi moment om een kritische blik te werpen op je financiën. Dat begint altijd met overzicht krijgen in je huidige financiële situatie. In januari zal er voor de meeste mensen het één en ander veranderd zijn in hun inkomsten. Werkende Nederlanders gaan erop vooruit. Wie een minimumloon verdient met een fulltime dienstverband, gaat er het meest op vooruit. Het is dan ook goed om na je eerste salarisuitbetaling een pas op de plaats te maken en naar je inkomsten en uitgaven te kijken. Daarbij zijn ook de toeslagen van groot belang. Te veel uitbetaalde toeslagen moet je terugbetalen en dat kan weer aanleiding zijn om te maken te krijgen met schulden. Van de eerdergenoemde huishoudens met problematische schulden is de Dienst Toeslagen bij een vijfde ervan een schuldeiser. Dus wees daar alert op. Zet alle inkomsten en uitgaven naast elkaar en maak opnieuw de balans op.

Besparingen

Waar sta je financieel en welke besparingen zijn mogelijk? Om beter inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, biedt het Nibud een handige tool. Via deze link kun je stap voor stap een jaarbegroting maken. Hiermee krijg en houd je overzicht gedurende het jaar zodat je minder voor verrassingen komt te staan.

Meer tips voor een betere financiële balans

  1. Het programma Schoolmaaltijden biedt boodschappenkaarten aan voor de ouders van kinderen op basis- en middelbare scholen die wel wat extra financiering voor gezonde etenswaren kunnen gebruiken. Hiermee kun je als ouder zelf extra eten en drinken kopen voor je kinderen om mee te nemen naar school. Meer info en aanvragen via https://schoolmaaltijden.nl/
  2. Slim boodschappen doen? Gebruik de supermarktscanner om prijzen te vergelijken: supermarktscanner.nl
  3. Check je toeslagen. Via toeslagen.nl bekijk of je recht hebt op toeslagen (maak online een proefberekening) en vraag ze aan. Als je al toeslagen ontvangt; controleer dan of het toetsingsinkomen voor 2024 goed is doorgegeven en pas het indien nodig aan.
  4. Heb je als werkgever te maken met medewerkers met schulden? Wil je ze handvatten bieden? Grip Schuldhulpverlening ondersteunt de medewerker met financiële zorgen, zodat deze blijvend Grip krijgt op zijn financiële situatie.

Frisse start

Januari biedt een nieuwe de kans om je financiële doelen te herzien en stappen te zetten naar een gezondere financiële positie. En dat hoef je niet alleen te doen, er zijn talloze initiatieven en organisaties die je kunnen ondersteunen als je het financieel moeilijk hebt. Vanuit Grip Schuldhulpverlening helpen we bij het vergroten van financiële bewustwording en ondersteunen we medewerkers bij het nemen van de juiste stappen naar een stabiele financiële toekomst.

Meer weten?

Wil je weten wat we voor jou of je medewerker kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Grip Schuldhulpverlening hoort bij Gimd en we maken deel uit van Zorg van de Zaak Netwerk. Samen helpen we iedereen sterker aan het werk.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Grip budgetcoach en trainer Stephanie Smouter